بغداد و قرطبه در ادبیات عربیمقاله

بررسی و نقد کتاب قواعد کاربردی زبان عربی

برای دانلود اصل مقاله اینجا کلیک کنید

حسین کیانی*
استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه شیراز
چکیده
چکیده
نقد و بررسی کتاب‌‌های درسی دانشگاهی نقش بسیار مؤثری در پیشبرد هدف‌‌های تعریف ‌شدۀ آموزشی و نیز بازنگری در شیوه‌‌های آموزش، با توجه به نیاز مخاطب، دارد و باعث می‌‌شود کتاب‌‌های آموزشی به هدف‌های تعریف‌شده نزدیک‌تر شود. کتاب‌های درسی دانشگاهی به دلیل مخاطبان خاص خود اهمیت ویژه‌ای دارند و نگارش آن‌ها دقت فراوانی می‌طلبد. با توجه به نیاز برخی رشته‌‌های علوم انسانی به کتاب‌‌های صرف و نحو عربی، نقد و تحلیل این کتاب‌‌ها گامی مؤثر در بهتر شدن شیوه‌‌های آموزش صرف و نحو است.
از این‌رو کتاب قواعد کاربردی زبان عربی تألیف زهرا ریاحی زمین و سیدفضل‌الله میرقادری انتخاب شد تا با معرفی این کتاب به علاقه‌‌مندان، ویژگی‌‌ها و کاستی‌‌های نگارشی و نگرشی این اثر بررسی شود. بنابراین، پس از مقدمه‌‌ای در مورد کتاب‌‌های صرف و نحو عربی، ابتدا کتاب مورد نظر معرفی و سپس به مهم‌ترین ویژگی‌‌ها و کاستی‌‌های کتاب اشاره می‌‌شود.
کلیدواژه ها
کلیدواژه‌ها: نقد کتاب؛ علوم انسانی؛ زبان و ادبیات عربی؛ قواعد کاربردی زبان عربی

 

زبان عربی در ایران پیشینه‌ای کهن در ادبیات و دستور زبان داشته/ دارد و آغاز آن همپایه رشد و گسترش رسمیِ زبان فارسی دری بوده است. عربی همچنین از زبان‌های گویشور در ایران است. اصل شانزدهم قانون اساسی ایران نیز به بایستگی آموزش زبان عربی پس از دورهٔ ابتدایی تا پایان دورهٔ متوسطه در همهٔ رشته‌های تحصیلی نظری اشاره دارد.[۱] جز این موارد، زبان عربی در ایران برای زبان فارسی نیز مهم است؛ بنا به دیدگاه داریوش آشوری، «فارسی و عربی چه به عنوانِ دو زبانِ همسایه چه به عنوانِ دو زبان در قلمروِ یک فرهنگِ دینی می‌بایست با یکدیگر رابطه و داد-و-ستد داشته باشند، چنان‌که داشته‌اند، و می‌بایست بسیاری از واژه‌ها را از یکدیگر بگیرند، چنان‌که گرفته‌اند.»[۲] همچنین زبان عربی در ایران می‌تواند بخشی از پیوستگی‌های فرهنگی ایران و کشورهای عربی باشد.

By شرکت ناسار - تجارت با عراق

دکتر حبیب کشاورز عضو هیأت علمی دانشگاه سمنان - گروه زبان و ادبیات عربی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *