طرز تهیه ترشی خرفه (ترشی برگ خرفه)طرز تهیه ترشی خرفه (ترشی برگ خرفه)

طرز تهیه ترشی خرفه (ترشی برگ خرفه)
خرفه نام گیاهی است علفی و خودرو که در کنار سبزی خوردن مصرف شده و یا با استفاده از آن ترشی خرفه تهیه میکنند. با طرز تهیه ترشی خرفه آشنا شوید.
خرفه چیست؟
پَرپَهَن (پرپین- پلپین) یا قلفه گیاهی است از سرده خُرفِه، یک‌ساله با برگ‌های ضخیم آبدار سبز با ساقه‌های قرمز و گل‌های زرد یا سفید کوچک و تخم‌های سیاه ریز که خواص دارویی دارند.

طرز تهیه ترشی خرفه (ترشی برگ خرفه)
طرز تهیه ترشی خرفه (ترشی برگ خرفه)

خرفه در بعضی از شهرهای کشور به عنوان سبزی استفاده می‌شود و برخی افراد با استفاده از برگ آن یک نوع ترشی خوشمزه به نام ترشی خرفه تهیه می‌کنند و یا تخم خرفه را داخل انواع ترشی‌جات مخلوط می‌ریزند.
جالب است بدانید که تخم پرپهن را در شیرینی پزی برای تزیین نان برنجی و نان کشمشی و یا ترشی نیز به کار می‌برند.
استخراج روغن مصرفی خوراکی
در بسیاری از مناطق دنیا خرفه به عنوان علوفه مورد استفاده قرار می‌گیرد و یا از آن روغن خوراکی می‌گیرند.
گیاه خرفه به دو نوع است:

نوع وحشی پرپهن گیاهی است خزنده با ساقه‌های خوابیده قرمز رنگ و برگ‌های دایره‌ای گوشتی و گل‌های کوچک زرد رنگ.
نوع پرورشی پرپهن ساقه‌های کلفت آبدار سرخ رنگی با بلندی ده الی چهل سانتی‌متر دارد.

ر ایران معمولا پرپهن را می‌کارند، ولی نوع وحشی‌اش نیز در مناطق شمالی ایران، در اطراف رشت، لاهیجان، تهران، تفرش، اراک و سایر نواحی می‌روید.
خواص خرفه:
این گیاه دارای خواص بسیاری است. طبیعت پرپهن سرد و تر است. قابض و مدر است، مسکن صفراست و حرارت خون و کبد و معده را تسکین می‌دهد. پرپهن در رفع سر درد، تسکین عطش، قطع هر نوع خونریزی، خرد کردن سنگ مثانه، کاهش سرفه و سوزش مجرای ادرار و مثانه و روده‌ها و بواسیر مفید است.

همان‌طور که گفتیم با استفاده از خرفه، ترشی بسیار خوشمزه‌ای به نام ترشی خرفه تهیه می‌شود. با ما همراه باشید تا طرز تهیه این ترشی خوشمزه را یاد بگیرید.
مواد لازم برای تهیه ترشی خرفه:
خرفه ۱ کیلوگرم
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم
سیر ۱ بوته
سرکه و آب به میزان لازم

طرز تهیه ترشی خرفه:

برای تهیه ترشی خرفه، ابتدا خرفه را پاک کنید و خوب بشورید.
بعد از اینکه کاملا خشک شد و هیچ آبی باقی نماند، خرفه را کمی خرد کرده، به همراه چند حبه سیر، نمک و فلفل داخل شیشه خشک و تمیز دردار بریزید.
می‌توانید برای تعادل طعم ترشی از ترکیب سرکه و آب استفاده کرده و با فقط از سرکه استفاده کنید.
به این منظور، آب را روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید و وقتی جوش آمد، سرکه را به آن اضافه کنید.
دقت کنید که نباید از همان اول سرکه و آب را باهم جوشاند چون خواص سرکه از بین می‌رود.
حالا ترکیب سرکه و آب را داخل شیشه بریزید به طوری که کاملا روی مواد را بپوشاند و تمام.
ترشی شما یک هفته‌ای آماده می‌شود اما اگر عجله دارید می‌توانید ابتدا خرفه‌های خردشده را کمی بجوشانید و بعد سرکه روی آن‌ها بریزید.

چند نکته مهم درباره تهیه ترشی خرفه:

برای خشک شدن خرفه و کلا همه موادی که برای تهیه انواع ترشیجات استفاده می‌شود، بعد از شستشو و آبکشی و بعد از اینکه آب اضافه آن‌ها خارج شد، آن‌ها را روی پارچه‌ای تمیز پهن کنید و ترجیحا جلوی پنکه یا کولر قرار دهید تا هیچ آب اضافه باقی نماند و ترشی شما خراب نشود.
مرتب سبزیجات را زیرو رو کنید تا خیلی زود خشک شده و در عین حال طراوت خود را از دست ندهند.
ترشی را حتما در جای خنک نگهداری کنید.
ترشی خرفه همراه با پلوهای مخلوط ترکیب بسیار خوشمزه و لذیذی است. .

گردآوری: مجله اینترنتی ستاره
خرفه به انگلیسی: Portulaca oleracea

خرفه به عربی: رجله

By شرکت ناسار - تجارت با عراق

دکتر حبیب کشاورز عضو هیأت علمی دانشگاه سمنان - گروه زبان و ادبیات عربی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *