خرمای مجول

خرمای مجول چه نوع خرمایی است

خواص خرمای مجول / تکثیر خرمای مجول تکثیر خرما غیر جنسی

دانولد مقاله (بررسی تکثیر خرما (رقم مجول) از طریق جنین های غیر جنسی و تکوین کالوس های جنین زا و معمولی)

 عضو هیأت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: تکثیر رقم مجول خرما از روش اندام زایی مستقیم و غیر جنسی، برای نخستین بار در کشور در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران آغاز شد.

بکرایی چیست ؟ خواص میوه بکرایی / اینجا کلیک کنید

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از روابط عمومی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، رضا ضرغامی عضو هیأت علمی این پژوهشکده که به مدت ۵ سال به تحقیق و پژوهش در زمینه دستیابی به پروتکل تکثیر خرمای رقم مجول به شیوه فناوری کشت بافت گیاهی مشغول است در این باره گفت: برای تولید ارقام خرما از طریق جنین زایی غیر جنسی از سالهای گذشته تاکنون طرح‌های متعددی توسط پژوهشکده انجام گرفت که با موفقیت های چشم گیری همراه بود.

وی افزود: اکنون می توان اعلام کرد که پروتکل تکثیر خرمای مجول از روش جنین زایی غیر جنسی در ارقام تجاری موجود است و پژوهشکده در صورت تمایل شرکت های خصوصی به دریافت پروتکل های موجود در چارچوب قراردادهای رسمی حاضر به آموزش و تحویل آن است.

عضو هیأت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: نخل خرما می‌تواند از طریق جنسی (بذر) تکثیر شود که عمدتا منجر به تولید درختانی با میوه نامرغوب می شود و یا به طریق غیر جنسی از پاجوش ها استفاده خواهد شد.

وی تاکید کرد:تکثیر غیر جنسی مناسب تر است، زیرا درختانی دقیقا مشابه پایه مادری و میوه ای با همان کیفیت تولید می کنند، اما تعداد پاجوشی که توسط هر نخل خرما تولید می شود بسیار کم، متغیر و غیر قابل کنترل است، به همین دلیل استفاده از تکنیک های ریزازدیادی بویژه روش جنین زایی غیرجنسی و اندام زایی مستقیم در مورد ارقام تجاری و بومی و همچنین ارقام نر از اهمیت خاصی برخوردارند.

ضرقامی گفت: رقم خرمای مجول رقمی وارداتی به کشور بوده و تعداد معدودی از آن در کشور موجود است و از آنجایی که از کیفیت بالایی برخوردار است تکثیر آن به روش فناوری کشت بافت گیاهی بسیار سودمند و قابل بهره برداری است.

وی با اشاره به اینکه بعد از ۸ سال جنگ تحمیلی بالغ بر ۷۰ درصد نخلستان های کشور زیر آتش رژیم بعث عراق نابود شد تاکید کرد : خوشبختانه کشاورزان و محققان کشور در احیای این نخلستان ها تلاشی بی وقفه داشته و ثمره آن این است که امروزه کشور در رقابت با بازار جهانی این محصول با تولید ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن خرما در جایگاه دوم بعد از کشور مصر قرار دارد .

رضا ضرغامی در پایان گفت: طرح تکثیر غیر جنسی خرمای مجول پروژه تحقیقاتی مستمر ۴ دانشجوی ارشد و دکتری است که ثمره آن چاپ مقالات متعدد در مجلات و کنگره های داخلی بود. امیدوارم این پروتکل بتواند در زمینه های تحقیقاتی و ارائه دانش فنی به شرکت های خصوصی،  به ایجاد کار آفرینی در کشور منجر شود.

گفتنی است تجاری سازی تحقیقات، اجرای پژوهش های فناوری بنیان، انتقال فناوری و دانش فنی منتج از آن به عرصه تولید، دلایل اصلی قرارگیری نام رضا ضرغامی عضو هیأت علمی پژوهشکده در فهرست فناوران برتر سال سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.


قیمت خرمای مجول ۲۰ برابر خرمای بوشهر
خلیج فارس: کشاورزان بوشهری همه‌ساله در میان باد و طوفان و تش‌باد و بی‌آبی و…، به کشاورزی مشغول هستند اما حکایت نخلداران با بقیه کشاورزان اندکی متفاوت است. در استان بوشهر نخل از زمان باستان کاشته می‌شده است و نخلداری برای مردمان این سرزمین، قدمت تاریخی داشته و شغل آبا و اجدادی محسوب می‌شود. به‌همین دلیل است که سالانه در این استان، بیش از ۱۵۰ هزار تن محصول خرما برداشت می‌شود اما این میزان برداشت برخلاف وزن زیاد آن، عایدی و درآمد زیادی برای مردم بوشهر به‌همراه ندارد.

به گزارش «خلیج فارس» به نقل از روزنامه بامداد جنوب؛ علت آن هم این است که نخلداری در بوشهر همچنان به روش‌های سنتی انجام می‌گیرد و نخلداران بوشهری دل در گرو نخل‌های سربه‌فلک کشیده خود دارند و حاضر به تغییر گونه نخل‌هایشان نیستند.
زحمت زیاد، بلایای طبیعی، گرد و خاک و طوفان، مصرف آب زیاد، سودآوری بسیار پایین (در حدی که گاه قیمت خرما کمتر از هزینه کارگران می‌شود)، نبود بازار مناسب برای این حجم از خرما، ‌کیفیت پایین و ارزان بودن خرمای برخی مناطق و… از جمله مشکلاتی است که نخلداران بوشهری با آن مواجه هستند.

پیش از این بارها عنوان شده که برای به‌صرفه شدن خرما از لحاظ اقتصادی و سودآور بودن آن، نخلداران بوشهری باید به سمت تغییر گونه نخل‌های خود بروند زیرا می‌توانند با هزینه و آب کمتر، محصول بیشتری را تولید کنند. در برخی کشورها، گونه‌های دیگری از نخل وجود دارند که مقاوم‌تر از نخل‌های بوشهر است و به آب کمتری نیاز دارند. میوه آنها نیمه‌خشک بوده و نگهداری راحت‌تر و طولانی‌تری دارند. علاوه بر این، این درختان محصول بیشتری هم در مقایسه با گونه‌های نخل در داخل استان دارند؛ اما مهم‌تر از همه اینها، محصول این نخل‌ها خرمایی است که چندین برابر خرماهای تولیدی در بوشهر درآمدزایی می‌کنند و طرفداران و مشتریان زیادی هم دارند.

در هر حال، این پژوهشگران جهرمی بودند که با کاشت خرمای مجول، پای یکی از گران‌ترین خرماهای جهان را به ایران باز کردند و با تحقیق و بومی کردن این گونه، توانستند آن را به محصول‌دهی برسانند. هر کیلوگرم از این خرما قیمتی در حدود ۲۰ دلار دارد در حالی که خرمای کاشت شده در استان به‌طور میانگین هر کیلوگرم یک دلار به فروش می‌رسد.

در همین راستا، رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی جهرم در گفت‌وگو با شبکه خبر گفت: خرمای مجول، نخستین رقم تجاری دنیاست که ۱۰ سال پیش وزارت جهاد کشاورزی، آن را از افریقا به ایران آورد و برای اولین‌بار این گونه نخل در ایستگاه‌های تحقیقات کشاورزی به‌صورت آزمایشی کشت شد.

حمید زرگری با بیان این‌که با تلاش محققان مرکز تحقیقات کشاورزی جهرم و کارهای اصلاحی این رقم امسال در جهرم  به بار نشست و با کیفیت بالا و به‌عنوان رقم سازگار به باغداران استان و کشور معرفی شد، خاطرنشان کرد: مشارکت فعال محققان این مرکز با انجام دادن کارهای پژوهشی و تکثیر پایه اصیل و اولیه این رقم برای افزایش و ارتقای کیفیت تولید خرمای کشور با آزمایش‌های قرنطینه‌ای و گردافشانی آغاز شد.

زرگری با اشاره به قیمت ۲۰ دلاری هر کیلو خرمای مجول در بازار جهانی گفت: نیمه‌خشک بودن، محصول‌دهی بالا، پوست نازک، نسبت بالای گوشت به پوست و قیمت مناسب در بازار جهانی از مزایای بارز این خرماست.

خرمای مجول چه نوع خرمایی است

By شرکت ناسار - تجارت با عراق

دکتر حبیب کشاورز عضو هیأت علمی دانشگاه سمنان - گروه زبان و ادبیات عربی

One thought on “خرمای مجول چه نوع خرمایی است”
  1. با سلام با تشکر از زحمات شما دوستان عزیز
    برای تهیه نهال باید چگونه اقدام کنیم برای تعداد بالا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *