عضو گروه فرهنگ نویسی فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی:
زبان عربی موجب غنی تر شدن زبان فارسی شده است
رحیمی گفت: بعد از قرن ششم که زبان فارسی هویت خود را حفظ کرد زبان عربی با زبان فارسی وارد مرحله تعامل شد که این موضوع در نهایت به غنی شدن زبان فارسی انجامید.
برنامه “گفت و گوی فرهنگی” رادیو گفت و گو با موضوع اینکه آیا زبان انگلیسی و عربی تهدیدی برای زبان فارسی محسوب می شوند یا خیر و با حضور دکتر حسینعلی رحیمی دکترای زبان و ادبیات فارسی، مدرس دانشگاه و عضو گروه فرهنگ نویسی فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی به روی آنتن رفت.
رحیمی در ابتدای مطلب اظهار داشت: اینکه دو زبان در تعامل با یکدیگر ارتباط داشته باشند لزوما به معنای تهدید نیست اما چگونگی تعامل ما در این فرآیند می تواند این رابطه را به یک تهدید و آسیب تبدیل کند.
وی افزود: برخی اوقات زبانی جایگزین زبانی دیگر می شود که به نظر می رسد تهدیدی که زبان عربی برای زبان فارسی در دوره های آغازین داشته از همین نوع تهدید بود و البته این تهدید را از سر خود گذراند. اما بعد از قرن ششم که زبان فارسی هویت خود را حفظ کرد زبان عربی با زبان فارسی وارد مرحله تعامل شد که این موضوع در نهایت به غنی شدن زبان فارسی انجامید.
این مدرس دانشگاه خاطر نشان کرد: ما واژه های عربی را به گونه ای فارسی کردیم و در قالب زبان فارسی قرار دادیم.
رحیمی تصریح کرد: امروز زبان عربی جایگاه خود را به عنوان زبان تهدید کننده برای زبان فارسی از دست داده است و تقریبا بعد از دوره مشروطه ما وام واژه از زبان عربی نداشتیم.
عضو گروه فرهنگ نویسی فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی عنوان کرد: تهدید در چگونگی تعامل ما با زبان های دیگر است.
وی گفت: اول باید بررسی کرد که آیا زبان فارسی می تواند در معرض تهدیداتی باشد که کیان آن به مخاطره بیفتد یا خیر. امروز ثابت شده بسیاری از زبان ها در معرض تهدید و برخی زبان ها در معرض نابودی هستند.
رحیمی یادآور شد: آثار ماندگار و جهانی ادبی و هنری در یک زبان پشتوانه های زبان هستند هر تغییری که در زبان ایجاد شود و با این تغییر ارتباط فرهنگی ما را با آن زبان قطع کند یک نوع تهدید برای زبان محسوب می شود.
منبع: رادیو گفتگو