سردردهای ناشی از چشم ها را بشناسیم
ایران/ سردردهای متوالی و مکرر، از جمله دردهای شایعی است که میتواند انجام امور روزانه را مختل کند. با این وجود بسیار دیده میشود که افراد در هنگام بروز چنین دردهایی به خوددرمانی میپردازند.
البته گاهی هم انگشت اتهام به سوی چشمها نشانه میرود و فرد برای رهایی از سردرد، روانه چشم پزشکی میشود تا با معاینه و کنترل شماره چشم و عینک از درد رهایی یابد. اما آیا عیوب انکساری و مشکلات چشمی میتوانند باعث بروز سردرد شوند؟
دکتر امید صالحپور در این باره میگوید: برخی از بیماریهای چشمی میتوانند باعث بروز سردرد شوند. در این میان دو بیماری چشمی عمدتاً به سردرد منجر میشود: آستیگماتیسم و انحراف مخفی چشمها.
این چشمپزشک با اشاره به مشخصه سردردهایی با منشأ چشمی، میافزاید: احساس درد در اطراف چشم در ناحیه پیشانی و شقیقهها از مشخصههای این سردردها است.
همچنین اگر سردردی با انجام کارهای چشمی نظیر کار با کامپیوتر، مطالعه یا تماشای تلویزیون آغاز شود و با استراحت کاهش یابد، میتواند به دلیل ابتلا به عیوب انکساری باشد.
—
چَشم یا چـِشم عضو بارز اولین حس از حواس پنجگانه یعنی بینایی است. در زبان پهلوی هم این واژه به همین گونه به کار میرفتهاست.
انواع گوناگونی از اندامهای حساس به نور در موجودات زنده یافت میشود. سادهترین انواع چشمها تنها توان تشخیص وجود نور در پیرامون را دارند در صورتیکه چشمهای پیچیدهتر قادرند شکلها و رنگها را نیز از هم بازشناسند یا برخی حیوانات به طول موجهایی بیشتر از طول موج مرئی چشم انسان حساسند. در حشرات ما چشم مرکب داریم.
چشم انسان دارای اجزای پلک، مژه، مجرای اشکی، ملتحمه، صلبیه، قرنیه، مردمک، عنبیه، زجاجیه، عدسی، زلالیه، شبکیه و مشیمیه است.
لایه خارجی از دو قسمت صلبیه و قرنیه درست شده است، به طوری که پنج ششم عقبی آن صلبیه و یک ششم جلویی آن قرنیه را میسازد.
قسمتهای مختلف کره چشم انسان: ۱. زجاجیه (قسمت ژله مانند که به حفظ شکل چشم کمک میکند) ۲. حاشیه دندانهدار ۳. ماهیچه مژکی ۴. گردالکهای مژگانی ۵. مجرای اشلک ۶. مردمک ۷. جلویی ۸. قرنیه ۹. عنبیه ۱۰. عدسی بیرونی ۱۱. عدسی درونی ۱۲. زوائد مژگانی ۱۳. ملتحمه ۱۴. ماهیچه مایل زیرین ۱۵. ماهیچه راست زیرین ۱۶. ماهیچه راست میانی ۱۷. شبکیه ۱۸. صفحه بینایی ۱۹. سختشامه ۲۰. سرخرگ مرکزی شبکیه ۲۱. سیاهرگ مرکزی شبکیه ۲۲. عصب بینایی ۲۳. سیاهرگ حلقوی ۲۴. غلاف پیازی ۲۵. لکه زرد ۲۶. گودی مرکزی ۲۷. صلبیه ۲۸. مشیمیه ۲۹. ماهیچه راست بالایی ۳۰. شبکیه
علاوه بر این قسمتها میتوان گفت رنگ چشم به ملانین در داخل چشم مربوط است. اگر تعداد ملانینها کم باشد رنگ چشم روشن و اگر زیاد باشد رنگ چشم تیره میشود.