اختلال خواب

اختلال خواب بر عملکرد کلیه تأثیر می گذارد

نتایج مطالعه پژوهشگران آمریکایی نشان می دهد که کمبود خواب با وخیم شدن عملکرد کلیه در مبتلایان به بیماری مزمن کلیه ارتباط دارد.
اگرچه شواهد زیادی دال بر شیوع اختلالات خواب در مبتلایان به بیماری مزمن کلیوی وجود دارد، اما ارتباط آن با پیشرفت بیماری ناشناخته است.
در این مطالعه، محققان دانشگاه ایلینوی در شیکاگو الگوهای خواب ۴۳۲ بزرگسال مبتلا به بیماری مزمن کلیه را بررسی کردند.
برای اندازه گیری مدت زمان و کیفت خواب شرکت کنندگان در مطالعه، یک مچ بند هوشمند در اختیار انها قرار گرفت تا به مدت پنج تا هفت روز از ان استفاده کنند؛ علاوه بر این، وضعیت سلامتی آنها به طور متوسط در پنج سال پیگیری شد.
این افراد در طول مدت پیگیری، به طور میانگین پنج تا شش ساعت خواب شبانه داشتند،۷۰ نفر از آنها به نارسایی کلیه مبتلا شدند و ۴۸ نفر جان سپردند.
پس از تنظیم فاکتورهای جمعیت شناختی، شاخص جرم بدن، فشار خون، دیابت ، بیماری قلبی و عروقی و مبنای عملکرد کلیه، خطر ابتلا به نارسایی کلیه با هر ساعت بیشتر خوابیدن در شب، ۱۹ درصد کاهش یافت.
همچنین احتمال مرگ بیمارانی که دچار خواب آلودگی روزانه بودند، ۱۰ درصد بیشتر از سایرین بود. .
علاوه بر این، ارتباط معناداری بین کیفیت خواب و خطر نارسایی کلیه وجود داشت، به عبارت دیگر، هر یک درصد افزایش در اختلال در روند خواب خطر ابتلا به نارسایی کلیه را چهار درصد افزایش داد.

 

محرومیت از خواب

بیش‌ترین مدت بی خوابی انسان‌ها در جهان، ۳۳ سال معادل ۱۱۷۰۰ شب بوده‌است.[نیازمند منبع] جز این مورد استثنایی، هیچ شخص دیگری نتوانسته بیش از یازده روز را بدون خواب سپری کند. افرادی که از خواب محروم می‌مانند، دچار افسردگی می‌شوند. این افراد، هوشیاری‌شان را از دست می‌دهند و دچار توهم می‌شوند. حالت چهره شخص بی خواب، کشیده و بی حرکت می‌شود، ابروها چین می‌خورد، شخص با زحمت زیاد چشمانش را باز نگاه می‌دارد و دچار هذیان می‌شود. محرومیت از رؤیا، اغلب به پرخاشگری، بیمناکی، یا افسردگی منجر می‌شود.

خواب ناکافی ریتم طبیعی بدن را برهم می‌زند و این باعث می‌شود توانایی مغز برای یادگیری اطلاعات تازه کاهش یابد.[۱]
بی‌خوابی و روابط عاطفی

بنیاد سلامت روانی در بریتانیا بی‌خوابی را با ایجاد مشکل در روابط عاطفی، خستگی پذیری بالا و فقدان تمرکز فکری مرتبط دانسته‌است. پیش از این محققان از ارتباط بی خوابی با افسردگی، ضعف ایمنی بدن و بیماری قلبی خبر داده بودند.

گزارش بنیاد سلامت روانی نشان می‌دهد که احتمال برخورد مبتلایان به بی‌خوابی با مشکل در روابط عاطفی چهار برابر بیشتر از سایر افراد است. این گزارش می‌افزاید این افراد سه برابر بیشتر از دیگران دچار افسردگی و فقدان تمرکز ذهنی می‌شوند.[۲]
خواب بریده بریده به حافظه لطمه می‌زند
تحقیقاتی که بر روی موشها انجام‌گرفته، نشان می‌دهد که خوابی که پیوسته نباشد مانع به‌وجود آمدن حافظه می‌شود.
دانشگاه استنفورد در تحقیقاتی که دراین زمینه انجام داد، متوجه شد که خواب مقطع موجب می‌شود که حیوانات در شناسایی اشیایی که با آنها از قبل آشنا بوده‌اند، دچار مشکل بشوند.
یک متخصص خواب در بریتانیا می‌گوید که مغز در دوران خواب عمیق، وقایع روز را بررسی می‌کند و تصمیم می‌گیرد که چه خاطره‌هایی از این وقایع را به حافظه خود بسپارد. این تحقیق بر روی موش‌هایی انجام گرفت که خوابشان مختل شده‌بود، اما مدت خواب یا کیفیت خواب آنها با موش‌های دیگر تفاوتی نداشت. محققان برای این آزمایش سلولهایی را انتخاب کردند که در تغییر از حالت خواب به بیداری و بالعکس، نقش مهمی بازی می‌کنند.
محققانی که نتیجه تحقیق خود را در نشریه علمی یاد شده منتشر کرده‌اند، می‌گویند: «بیماری‌های ناشی از مشکلات آسیب شناختی، مانند آلزایمر، که حافظه بیمار را تحت تأثیر قرار می‌دهد، پیش از همه روی عواملی مانند خواب بیمار اثر می‌گذارند.» این محققان اضافه می‌کنند: «ما به این نتیجه رسیده‌ایم که صرف نظر از طول مدت، کیفیت یا عمق خواب، آنچه که برای انسجام حافظه لازم است دست‌کم، یک واحد خواب بدون وقفه است.»

By شرکت ناسار - تجارت با عراق

دکتر حبیب کشاورز عضو هیأت علمی دانشگاه سمنان - گروه زبان و ادبیات عربی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *