خواص مهیاوهخواص مهوه

خواص مهیاوه و شیوه درست کردن آن:

۱- مهیاوه چیست؟

مَهوه یا مهیاوه، که به عربی مِشاوَه گفته می‌شود، از خوردنی‌های شهرستان اوز،لار، گراش، بستک، خنج و منطقه جنوب ایران و هرمزگان می‌باشد.

همچنین بخوانید : شربت ویمتو چیست ؟

«مهوه» بروزن «قهوه» که گاهی «مهیاوه» یا «مَویُه Muwyoh» هم گفته می‌شود به گویش محلی، در تمام منطقه هرمزگان و به ویژه لارستان روستاهای آن دیده می‌شود و بسیار رایج است. مهیاوه مایعی است به رنگ تیره مایل به خاکستری و بوی تندی دارد.

۲-طرز تهیه مهیاوه:

ابتدا ماهی ساردین ریز به طول پنج تا ده سانتیمتر  بنام « هَشینه»  که به لهجه محلی « مُوتُو » می‌نامند، پس از خشک کردن ، کوبیده و با جو برشته و خردل (در گویش محلی: خندل) برشته شده و کوبیده شده مخلوط نموده و مقداری نمک وآب به اندازه معینی به آن اضافه میکنیم که مایع نسبتاً روانی بدست می‌آید که همان «  مهوه » یا «  مهیاوه  » است. در بعضی جاها آن را جلوی نور آفتاب می‌گذارند تا خمیر شود که بوی زننده‌ای نیز پیدا می‌کند.

۳- طرز مصرف مهوه :

مهوه را داخل پیاله‌ای در سفره می‌گذارند ودر خوردن آن فقط قسمتی از نان را با آن خیس می‌کنند، طعم آن تند (شور) است و نمی توان زیاد خورد. به‌ویژه صبحها  از آن استفاده می‌شود. در بعضی اوقات در موقع پختن نان ، « مهوه » و روغن رویش می‌کنند و به آن « نان مهوه‌ای » می‌گویند، نان مهوه و روغنی که در این نواحی درست می‌کنند بسیار مشهور است.

۴- فواید غذایی مهوه :

مهوه دارای فسفر و کلسیم وچربی زیادی است که همگی از ماهی بدست آمده‌است. مردم منطقه جنوب می‌گویند که فرمول مهوه یا (مهیاوه)، ابن سینا طبیب و دانشمند ایرانی و یا به قول بعضیها بزرگمهر وزیر انوشیروان تهیه نموده‌است، و معتقدند که خوردن مهوه که دارای خردل هم هست از ابتلاء به بیماری پوستی (پیس) جلو گیری می‌کند.

۵-ریشه کلمه مهوه یا مهیاوه

گویا کلمه « مهوه » یا « مهیاوه » در اصل از دو کلمه ماهی و آب مرکب بوده که (آوه) یا (أو) به گویش محلی به معنای آب می‌باشد، یعنی آب و ماهی. در برخی مناطق استان فارس به مهیاوه ( آو مای ) هم گفته می شود

مهیاوه به عربی

مهیاوه کذلک تسمى «مِشاوَه» فی بعض دول الخلیج ، هی أکله شعبیه مشهوره فی جنوب غرب وفی جنوب إیران وبعض دول الخلیج الفارسی. قد تسمى باسماء متشابهه مثل: مَهوه ، مهیاوه، ومِشاوَه .هی عباره عن صلصله ثقیله أو خائره لونها رمادی مخضر. ویذکر أن اکتشاف هذه الأکله یعود إلى العالم الإسلامی ابن سینا.تصنع المهیاوه من سمک المتوت الصغیر الذی لا یتجاوز حجمه ۱۰ سم، یجفف فی الشمس ویطحن مع الخردل ویعجن ویضاف إلیه حبه حلوه وکمون وقلیل من الطحین مع الملح ویرش علیه قلیل من ماء الورد واللیمون ویصبح سائلاً ثقیلاً لذیذ الطعم ،بعضها یعرض لـالشمس لیصبح طعمه ألذ ویؤکل بعدها مع الخبز.

منبع: بستک

خواص مهیاوه

By شرکت ناسار - تجارت با عراق

دکتر حبیب کشاورز عضو هیأت علمی دانشگاه سمنان - گروه زبان و ادبیات عربی

One thought on “خواص مهیاوه و شیوه درست کردن آن”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *