خواص بنه (پسته کوهی ) خواص درمانی بنه
پسته وحشی (بنه) با نام علمی Pistacia Atlantica ، درختی با ارتفاع ۲ تا ۷ متر است و معمولاً در کوهستان می روید و در پاییز به رنگ نارنجی خوش رنگی در می آید میوه این درخت به اندازه یک نخود با دم میوه بلند می باشد.
همچنین بخوانید : سقز چیست ؟ نوعی آدامس
.میوه ی بنه دو نوع ریز و درشت دارد. بنه ریز که رسیده آن سبز پررنگ است به راحتی زیر دندانها نرم می شود و طعم بسیارخوشمزه ای دارد بنه درشت دارای پوسته ای سفت است و به راحتی زیر دندانها شکسته نمی شود.
بنه بیشتر در استان های کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و کردستان می روید، اما در مناطق دیگر ایران از جمله جنگل های خشک فارس، کرمان، خراسان جنوبی، بلوچستان، یزد، سمنان، لرستان و ارتفاعات الموت و…نیز یافت می شود.
روغن پسته ی وحشی به طور متوسط ۵۹%چربی دارد و غنی از اسیدهای چرب غیراشباع است
اسیدهای چرب غیراشباع:
۶۹%اسید اولئیک
۱۷%اسیدلینولئیک
۹/۶%اسیدپالمیتیک
۳/۱%اسید استئاریک
۱/۳%اسید پالمیتولئیک
شیره ی درخت بنه
سقز که محصول دیگر درخت بنه است در زمان ترشح از تنه درخت به رنگ سبز روشن بوده و غلیظ و چسبناک است و از نظر ترکیبات شیمیایی و ساختمان فیزیکی جزء الئورزین ها محسوب می شودو با توجه به درجه خلوص مواد متشکله (تربانتین و کلوفان) نسبت به محصولات مشابهی که هم اکنون در بسیاری از کشورهای آسیا، اروپا و آمریکا به عمل می آید برتری داشته و در صنایع داروئی و ساخت مواد شیمیائی بنیانی استفاده فراوان دارد.
بررسی اثرات ضد باکتریایی بنه
ازآنجایی که بعضی از گیاهان مانند بنه خاصیت ضد میکروبی از خود بروز می دهند، می توانند جایگزین بی ضرری برای آنتی بیوتیک ها باشند. اثرات ضد میکروبی اسانس بنه روی چند باکتری بیماریزا مورد آزمایش قرار گرفت و با جدیدترین آنتی بیوتیک ها که علیه این باکتری ها توصیه می شوند، مقایسه گردید.
در طب سنتی یونان و منطقه ی مدیترانه ۲۵۰۰ سال پیش از سقز برای رفع اختلالات دستگاه گوارش وسوءهاضمه و زخم معده و اثنی عشر استفاده می شده است.
باکتری هلیکو باکتر پیلوری:
فعالیت عصاره و اجزای تشکیل دهنده چیوس بنه(سقز) در مقابل H.پیلوری بعد از جداسازی پلیمرهای نامحلول مورد بررسی قرار گرفت و تاثیر قابل توجهی بر روی درمان زخم معده واثنی عشر مشاهده شد.
نتایج آزمایش به این صورت بود که ۵۰% از گونه های مورد آزمایش در غلظت ۱۲۵میلی گرم بر میلی لیتر عصاره از بین رفتند و ۹۰% از گونه ها در غلظت ۵۰۰ میلی گرم بر میلی لیتر کشته شدند در نتیجه صمغ بنه دارای یک فعالیت ضد باکتریایی نسبتا خوب در مقابل باکتری H.پیلوری است.
باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی وکلوستریدیوم اسپوروژنس
باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی و کلوستریدیوم اسپوروژنز به طور معمول می توانند مسمومیتهای غذایی و التهابات گوارشی را در انسان ایجاد کنند . اسانس شیره بنه به عنوان ترکیب ضد میکروبی در مقابل اکثر میکروارگانیسم ها شناخته شده است. نتایج، نشان می دهد که اسانس الکلی شیره بنه بر روی این باکتریها نه تنها خاصیت بازدارندگی نشان داده اند، بلکه خاصیت ضد باکتریایی نیز دارند. با مطالعه اثرات ارگانولپتیکی اسانس شیره بنه در غذا، از آن می توان به عنوان یک ماده محافظت کننده استفاده نمود.
خواص بنه (پسته کوهی )
تاثیر روغن بنه بر چربی ها و لیپوپرتئین های سرم خون خرگوش
روغن پسته ی وحشی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع است. پژوهش ها درباره ی اثرروغن بنه بر چربی ها و لیپوپروتئین های سرم خون خرگوش نشان داد که مصرف خوراکی روغن و پودر پسته ی وحشی سبب افزایش HDL کلسترول و کاهش LDLکلسترول خون میشود در نتیجه می تواند در کاهش بروز آترواسکلروز و بیمارهای قلبی عروقی بسیار مفید و مؤثرباشد.
اثر مصرف روغن بنه بر میزان لپتین و هورمون های تیروئید سرم موش صحرایی
این پژوهش به منظور بررسی اثر مصرف خوراکی روغن پسته ی وحشی بر میزان لپتین سرم، بررسی تأثیر مصرف خوراکی این روغن بر ارتباط احتمالی متقابل میان لپتین و هورمون های تیروئید و هم چنین بررسی این امر که آیا افزایش درصد میزان روغن پسته وحشی می تواند روی لپتین و هورمون های تیروئید تغییراتی ایجاد کند، انجام شد.
وظیفه ی لپتین در بدن
وظایف متعدد لپتین عبارتند از جلوگیری از مصرف غذا، تنظیم و تحریک مصرف انرژی،سیگنالی برای سیستم تولید مثل، تنظیم شروع بلوغ، تنظیم وضع تغذیه در دوران محرومیت غذایی، جلوگیری ازاضافه وزن و تاثیر بر سیستمهای نورواندوکرین وغیره …که با هورمون های تیروئید ارتباط دارد.
خواص بنه (پسته کوهی )
ارتباط مصرف روغن بنه و میزان لپتین
مصرف خوراکی روغن پسته ی وحشی تأثیر مثبتی در کاهش سطح سرمی لپتین دارد. با کاهش مشاهده شده در میزان لپتین طی دوره ی تغذیه با روغن پسته ی وحشی می توان تأثیر مصرف خوراکی این روغن را بر کاهش میزان لپتین و به طبع کاهش سطح LDL-C سرم و پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی تأیید کرد.
اثر عصاره ی صمغ بنه بر ترمیم زخم های ناشی از سوختگی
بررسی تاثیر سقز بر ترمیم زخم های ناشی از سوختگی از طریق بررسی شکل و بافت شناسی زخم ها همچنین بررسی میزان فاکتورهای pdgf _ bfgfکه از جمله فاکتورهای مهم و موثر در ترمیم زخم وافزایش رشد سلولی، درمایع زخم می باشد مشخص شد سقز در بهبودی زخم های سوختگی موثر است و الگویی در اثر بخشی این صمغ مشاهده می گردد.
فعالیت آنتی اکسیدانی
پژوهش ها نشان می دهند فعالیت آنتی اکسیدانی بنه مشابه آفتابگردان و پنبه دانه است.روغن بنه به عنوان ماده ای نگهدارنده از قدیم مورد استفاده بوده است.
خواص درمانی بنه
طبع تازه ان گرم وخشک است وخشک آن خیلی گرم وخشک است
جهت رفع کم خونی، ومصرف مرتب آن بواسیر را معالجه می کند
استفاده از ضماد سوخته آن برای رویانیدن مو
این ضماد برای بیماری گری نیز مناسب است
ترشی بنه باعث پاک کردن کبد و رفع سردرد
جهت کمردرد و دردهای مفصلی می توان از روغن بنه در محل دردناک مالید
استفاده از روغن آن برای صاف شدن صدا
مصرف روغن بنه برای درمان یرقان
بنه یکی از منابع غنی ازویتامینE می باشد
جهت باز شدن رنگ پوست صورت
جهت از بین بردن ماه گرفتگی
جویدن صمغ آن یا سقز مقوی معده بوده با هضم غذا کمک می کند
مفید جهت تقویت نیروی جنسی
بنه مدر و قائده آور است خوردن زیاد آن برای گرم مزاجان مضر است
جهت بیماری لقوه و فلج خوردن روغن بنه و ماساژ اعضا با آن
برای رفع سختی ترشح ادرار
دم کرده ی پوست و برگ آن جهت درمان اسهال های ساده
مصرف روغن ومیوه ی بنه پاک کننده ی اخلاط سینه و ریه
جهت تقویت اعصاب بنه را کوبیده با شکر مخلوط و میل شود
جهت دفع سنگهای ریز کلیه از میوه ی بنه مصرف شود
استفاده از حلوای بنه جهت افزایش قدرت شهوت
جهت درمان کجی و ترکیدگی ناخن
استفاده به صورت ماسک برای باز شدن پوست صورت
خواص غذایی
بنه ریز و بنه درشت هردو به خاطر طبع بسیار گرم برای افرادی که دچار رطوبت بالا در استخوانها می باشند و به درد های ناحیه ساق پا و مفاصل دچار هستند ،توصیه می شود بخصوص در فصل زمستان مصرف نمایند. یا کسانی که در زمان روزه گرفتن دچار تشنگی وگرسنگی میشوند، میتوانند با مصرف یک کاسه اشکنه بنه۳ ساعت بعد از افطار این نقیصه را برطرف کنند..
محصول اختصاصی روستای مارین:
در روستای مارین بعد از چیدن میوه بنه تا سه روز آن را زیر آفتاب می گذارند تا خشک شود. بعد از خشک شدن آن را در سرکو (serco) میریزند و میکوبند و سپس آنها را الک کرده و تمیز میکنند. بنهها را شسته و آن را درون دیگ میریزند و به مدت دو ساعت میپزند تا مغز سبز رنگ آن سیاه و پخته شود.
در مرحله بعد دوباره بنهها را درون سرکو میکوبند و بعد از کوبیدن آنها را میشویند تا پوست آن کنده شود و باز به مدت یک ساعت زیر آفتاب قرار می دهند. در مرحله بعد بنهها را درون تابه بزرگ و زیر حرارت بالا قرار داده و بو میدهند. سپس آنها را سرد کرده و آماده جدا کردن مغز میکنند. این کار به صورت دستی و به وسیله سنگهای صاف که قابلیت خوبی برای شکستن بنه دارند انجام میشود.
در مرحله بعد مغز و پوستههای بنه که با هم مخلوط شده با دست یا الک جدا می کنند و مغز بنه آماده میشود. در مرحله آخر به مغزها مقداری آب و نمک اضافه میکنند و در یخچال میگذارند و بعد از سرد و مزه دار شدن آن را به مصرف میرسانند.
کاربردهای دیگر سقز
به عنوان ضدعفونی کننده در درمان بیماری های مختلف
در تهیه اسانس و عطریات
به عنوان امولسیون کننده، در صنایع چسب، صنایع لاک، صنایع رنگ، صنایع پلیمری، صنایع داروسازی.
جویدن آدامس طبیعی سقز بر میزان ترشحات بزاقی افزوده و از میزان اسید دهان کاسته میشود و این خود عاملی برای رفع بوی بد دهان و پیشگیری از پوسیدگی دندان است.
خواص بنه (پسته کوهی )