ضرر پنیر برای زنان باردار / باید و نباید های مصرف پنیر برای زن باردار
مجله پزشکی دکتر سلام / در دوران بارداری چه نوع پنیری مصرف کنیم و استفاده از کدام نوع از آن ها می تواند برای مادر و جنین بی خطر باشد؟
دوران بارداری خانمهای باردار به سلامت خود توجه ویژهای دارند. یکی از مواردی که باید به آن توجه شود مصرف لبنیات و از جمله پنیر است. اما استفاده از پنیر در این دوران با بایدها و نبایدهایی همراه است که باید پیش از مصرف نسبت به آن اطلاعات کافی داده شود. پنیر یکی از منابع خوب کلسیم است که نمیتوان و نباید آن را به طور کامل از رژیم غذایی خانم باردار حذف کرد. در ادامه با انواع پنیرهای سالم و ناسالم در این دوران آشنا میشوید.
میشود پنیر خورد؟
اگر میخواهید جواب این سوال را بدانید باید گفت کاملا بستگی به نوع پنیر دارد. با اینکه پنیر منبع مهمی از پروتئین و کلسیم برای زنان باردار است برخی از انواع پنیر اصلا سالم نیست. معمولا توصیه میشود پنیرهای قالبی نرم و پنیرهایی که در آنها سبزی استفاده شده است به هیچ عنوان مصرف نشود چرا که این پنیرها اجازه رشد باکتریهای مانند لیستریا را فراهم میکند. اگر بدن شما به لیستریا آلوده شود ممکن است به بیماری لیستریوس دچار شوید که با وجود آنکه بیماری شایعی نیست میتواند مشکلات بهداشتی جدی برای کودک شما ایجاد کند.
لیستریا با گرما میمیرد
حتی اگر پنیرهای نرم پاستوریزه هم شوند همچنان برای استفاده ایمن نیستند دلیل آن هم این است که این پنیرها رطوبت و اسیدیته کمتری نسبت به دیگر پنیرها دارند. همین دو عامل، محیطی مناسب برای رشد باکتری لیستریا فراهم میکند. با این حال اگر دلتان بخواهد از این پنیرها استفاده کنید بهتر است آن را بپزید تا همه باکتریهایش از بین برود. فقط دقت داشته باشید که پنیر کاملا پخته شده باشد و فقط گرم نشده باشد. در عوض بهتر است بدانید تمام پنیرهای سفت برای خوردن مناسب هستند حتی اگر با شیر پاستوریزه نشده تهیه شده باشد چون تنها مقدار بسیار کمی باکتری لیستریا در این نوع پنیر وجود دارد بنابراین خطری در دوران بارداری ایجاد نمیکنند. اما برخی کارشناسان میگویند بهتر است احتیاط کنید و تنها پنیرهای بسته بندی و پاستوریزه شده را مصرف کنید.
پنیرهای مطمئن در دوران بارداری
پنیرهای سفت: پنیر چدار، پنیر فتا، پنیر گودا، پنیر پارمسان و پنیر لستر قرمز از جمله پنیرهای سفتی هستند که میتوانید در این دوران مورد استفاده قرار دهید. پنیرهایی مانند پنیر تبریز و لیقوان هم که در کشور خودمان زیاد استفاده میشود، در دسته پنیرهای سفت قرار میگیرند.
پنیر نرم فرآوری شده: پنیر سیر، پنیر خامهای، پنیر مازارلا و پنیرهای فرآوری شده چون فرآوری شدهاند مشکلی ایجاد نمیکنند
پنیرهای پروبیوتیک: این نوع پنیرها میتواند انواع و تنوع زیادی داشته باشد.
پنیرهای خطرناک در دوران بارداری
پنیر قالبی رسیده و نرم: پنیرهایی مانند پنیر بز نباید در این دوران استفاده شود. پنیرهای کپک زده تهیه شده از شیر بز و گاو هم از جمله خوراکیهایی هستند که نباید مصرف شوند.
پنیرهای آبی: پنیرهای چرب و پنیر دانمارکی از جمله پنیرهایی هستند که مصرف آنها در این دوران به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
پنیرهای محلی: استفاده از پنیرهای محلی به دلیل آنکه مراحل پاستوریزاسیون در آنها رعایت نشده حاوی باکتری لیستریاست که با سقط، زایمان زودرس و حتی مرگ جنین ارتباط دارد.