• خواص هسته میوه به (به دانه)
۱٫ لعاب به دانه را روی زخم ها و سوختگی ها بگذارید تا باعث شفای سریع آنها شود.
۲٫ ضد تب است.
۳٫ اسهال خونی و ساده را درمان می کند.
۴٫ برای درمان جراحات گلو موثر است.
۵٫ سرفه را برطرف می کند.
۶٫ برای درمان تورم های داخلی بدن مفید است.
۷٫ برای التیام ترک پوست دست و بدن، نوک پستان، لب و بواسیر لعاب به دانه را روی موضع بمالید.
۸٫ برای درمان خشکی زبان و دهان مفید است.
۹٫ آفتاب زدگی را با مالیدن لعاب به دانه بر روی پوست درمان کنید.
۱۰٫ جویدن به دانه برای تقویت نیروی جنسی مفید است.
۱۱٫ برای درمان ذات الریه، گلودرد، صدای گرفته و خشن مفید است.
—
میوهٔ بـِه یا بهی (نام علمی: Cydonia oblonga) دارای گوشت خشک و کرکی است که طعمی ترش و تقریباً گس دارد.[۲] با این حال وقتی به پخته میشود بو و طعمی بسیار خوش دارد. برای کمپوت مناسب است و بصورت مربا و مارمالاد نیز کاربردی عالی دارد.[۳] اگر به دنبال به هستید باید به بازار کشاورزان یا مغازههای مخصوص سبزی مراجعه کنید. به در داخل آمریکا بیشتر از کالیفرنیا میآید اما این میوه بصورت جهانی در ایران (۰٫۷۵ تولید دنیا)، ترکیه، چین، ازبکستان، آرژانتین، نیوزیلند نیز پرورش مییابد.
درخت به درختی است از تیره گل سرخیان، جزو دسته سیبها که پشت برگهایش کرکدار است.[۴]
به سرشار از ویتامینهای آ و ب، و املاح آهکی و تانن است. به دارای پروتید، گلوسید، لیپید و آب است و صد گرم آن تولید ۱۱۲ کالری انرژی میکند. به مقوی قلب، معده و اعصاب است، و دمنوش آن آرامبخش است.[۵] درخت به را به ترکی آذربایجانی، هیوا، در رامیان و کتول، شغال، در لاهیجان و دلیجان و رودسر، توچ و در رامسر و شهسوار، سنگه مینامند. درخت به، در خاکهای خشک و خیلی آهکی خوب نمیروید و نیازمند به خاک ژرف است.[۶]
این میوه مقوی معده و متوقف کننده اسهالهای ساده و خونی است.[۷] در ورم حاد در رودهها، خونریزیهای قاعدگی و بواسیری، اثر بسیار مؤثری دارد. به ضمن تقویت اعمال دستگاه گوارش، مخاط و سرفه کاملاً مؤثر است. دم کرده برگهای به برای تسکین سرفه شهرت فراوان دارد.