غذا خوردنغذا خوردن

شواهد جدید دانشمندان از کشف مزه ششم

دانشمندان شواهدی دال بر توانایی انسان در احساس مزه ششم کشف کرده اند.

به گزارش مهر، یافته جدید دانشمندان گویای آن است که انسان می تواند ششمین مزه را که با غذاهای غنی از کربوهیدرات در ارتباط است احساس کند.

انسان به طور کلی توانایی احساس ۵ مزه شور، شیرین، تلخ، ترش و ملس را دارد و حالا با کشف این مزه، نه تنها فهرست موجود کامل تر می شود بلکه حالا دانشمندان توضیحی مناسب برای علاقه ذاتی انسان به غذاهای حاوی نشاسته پیدا کرده اند.

جویون لیم از دانشگاه ارگان که بار اصلی این پروژه بر دوش وی بوده می گوید: فکر می کنم با این کشف جدید بتوانیم درباره علاقه افراد به کربوهیدراتهای پیچیده صحبت کنیم.

این محقق ادامه می دهد: احساس شیرینی با خوردن اندکی از مواد غذایی شیرین به راحتی صورت می گیرد. اما اگر در برابرتان شکلات و نان قرار دهند احتمالا مقدار کمی شکلات خورده و در عوض حجم بیشتری از نان را مصرف می کنید.

محققان در این بررسی از ۲۲ داوطلب استفاده کردند. آنها محلولهای مختلفی که حاوی سطوح متنوعی از کربوهیدارتها بود را در اختیار این افراد قرار دادند. در ادامه از داوطلبان خواسته شد ضمن مزه کردن این محلولها، آنها را مورد ارزیابی قرار دهند.

در نهایت مشخص شد داوطلبان متوجه مزه جدید نشاسته ای شده اند. آسیایی ها می گویند که شبیه مزه برنج است حال آنکه ساکنان منطقه قفقاز آن را شبیه مزه برنج یا پاستا عنوان می کنند. حتی برخی می گویند که مزه آن شبیه زمانی است که آرد می خوریم.

در مرحله بعدی از داوطلبان خواسته شد همراه با این مواد، ترکیب مخصوصی را هم مصرف کنند که دریافت کننده زبانی را که مسؤل درک شیرینی هستند از کار می اندازد. با این حال باز هم آنها از درک مزه جدید نشاسته مانندی خبر دادند تا بدین ترتیب دانشمندان را از کشف جدیدشان مطمئن کرده باشند.


مزه یک احساس است که توسط حس چشایی محسوس می‌شود. البته مزه یک احساس کلی می‌باشد یعنی هرآن چه را که حس چشایی احساس کند مزه دارد و هرآن چه را که احساس نکند مزه ندارد. مزه‌های کلی را (به عبارت دیگر احساسات محسوس شده از حس چشایی را به صورت کلی) با کلماتی چون شیرینی (مزه)، تلخی (مزه)، ترشی (مزه)، شوری (مزه)، ملسی و … بیان می‌کنند. مزه‌ای به نام تندی در دهان وجود ندارد. این احساس مربوط به ماده‌ای است به نام کاپسی سین که در فلفل‌های تند وجود دارد.[۱] تندی یک مزه نیست چون مربوط به حس لامسه می‌شود.
در هنر آشپزی به مخلوط نمودن مواد مختلف به ویژه ادویه جات جهت ایجاد احساس مطبوع در افرادی که غذای مورد نظر را میل می‌کنند طعم دار نمودن غذا می‌گویند. طعم دهنده‌ها عموماً از گیاهان معطر تهیه می‌شوند که مخلوط آنها با یکدیگر بو و مزه دلپذیری را در افراد ایجاد می‌کند. البته تعریف دیگر طعم این است:مزه +بو، در عبارتی دیگر باید گفت که طعم غذا ترکیبی از حس چشایی و بوی غذاست. اگر انسان دچار سرما خوردگی شدید شود و راه بینی‌اش بسته گردد، به سختی مزهٔ غذا را تشخیص خواهد داد.

مزه کردن یا چشیدن قرار دادن جزئی از یک چیز یا غذا روی زبان برای تعیین مزهٔ آن‌است. انسان با استفاده از غده‌های چشایی روی زبان خود، قادر به چشیدن مزه غذاهای مختلف است. زبان پوشیده از برآمدگی‌های بسیار ریزی است که در اطراف خود غده‌های چشایی را جای داده‌اند. در قسمت پشت و جلو و اطراف زبان توده‌ای از این غده به چشم می‌خورد. رگ‌های عصبی که از غده‌های چشایی به سوی مغز امتداد یافته‌اند، ترشی، شیرینی، تلخی و شوری غذا را به اطلاع می‌رسانند.

By شرکت ناسار - تجارت با عراق

دکتر حبیب کشاورز عضو هیأت علمی دانشگاه سمنان - گروه زبان و ادبیات عربی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *