ایقاع چیست ؟ ایقاع در شعر و ادبیات فارسی و عربی آهنگ موسیقی شعرایقاع چیست ؟ ایقاع در شعر و ادبیات فارسی و عربی آهنگ موسیقی شعر

پلی بک چیست ؟ منظور از پلی بک در کنسرت

PlayBack پلی بک در واقع به معنایی آهنگی است که در پشت صدای خواننده پخش می شود و خواننده روی آن شروع به خواندن می کند ! معمولا زمانی که امکان اجرای گروه به صورت زنده مقدور نباشد، خواننده روی موسیقی پلی بک اقدام به خواندن می کند!

نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که فایل موسیقی در حال پخش کاملا بدون صدای خواننده می باشد! البته برای اجرای بعضی از آهنگ ها معمولا بک وکال ها و فواصل هارمونی صدا هم در فایل پلی بک موجود است !

چیزی که امروزه به وفور مشاهده می شود و به اشتباه به آن اجرای Play Back پلی بک می گویند، اجرا به صورت لب خوانی با میکروفن خاموش است ! این نوع اجرا که شباهت زیادی به داب اسمش نیز دارد نوعی پانتومیم موزیکال است که خواننده در آن تمام تمرکز خود را روی حرکات دست ، سر و لب منعطف می کند!

معمولا در جشن های ارگانی و سازمانی یا جنگ های شادی، حداقل یک مورد از این خوانندگان دیده می شود ! امروزه کمتر کسی است که تفاوت میان پلی بک و لب خوانی را متوجه نشود ! البته این بستگی به مهارت خواننده هم دارد! اینکه خواننده برای لب خوانی تا چه اندازه حس بگیرد تأثیر گذار است!

اما واقعیت ماجرا این است که اجرا بسیار مصنوعی و باورناپذیر خواهد بود! شاید دلیل این کار عدم اعتماد به نفس یا تسلط برای اجرای زنده و عواملی این چنین باشد! حتی دیده شده بعضی از خوانندگان مطرح نیز در کنسرت های خود اقدام به لب خوانی می کنند !
کاربرد پلی بک

تهیه یا ساخت پلی بک می تواند کاربرد های گوناگونی داشته باشد ! از Play Back پلی بک معمولا برای خوانندگی روی آن استفاده می شود ! خوانندگی روی پلی بک می تواند به صورت زنده یا در استدیو باشد ! معمولا در اجراهای نه چندان مهم، برای خوانندگی روی استیج یا در اجرای دی جی برای عروسی و مجالس، عمل خواندن به صورت زنده روی پلی بک صورت می گیرد !

اما خوانندگی در استودیو چگونه است ! خواندن روی پلی بک در استودیوی ضبط صدا، علاوه بر تمرین برای خوانندگی ، می تواند چالشی خاطره انگیز برای شما یا یک هدیه و یادگاری برای دوستانتان باشد ! حال که با کاربرد پلی بک بیشتر آشنا شدیم به توضیح انواع پلی بک می پردازیم !
انواع پلی بک چیست ؟

تهیه و ساخت پلی بک معمولا به ۴ دسته ی کلی تقسیم می شود !

نسخه بی کلام قطعه اورجینال
نسخه بازسازی شده کامل (تنظیم مجدد با کیفیت بالا)
بازسازی آماتور و مبتدی ( نوازندگی با اُرگ )
کارائوکه KARAOKE (بی کلام کردن با کیفیت پایین)

اولین حالت پلی بک ، نسخه ی بی کلام آهنگ اورجینالی است که معمولا بعضی از خوانندگان یک یا دو تِرَک در آلبوم خود قرار می دهند ! معمولا آهنگ هایی که تنظیم زیبا و خاصی داشته باشند انتخاب می شوند !

دومین حالت بازسازی مجدد یک آهنگ اورجینال است ! این کار در اصطلاح کاور یا Remake نام دارد ! زمانی که نسخه ی بی کلام اصلی در دسترس نباشد ! در این حالت تنظیم کننده یک اثر را دوباره با همان ظرافت و دقت بازسازی می کند !

امروزه افراد زیادی بنا به دلایل و کاربردهای مختلفی به دنبال تهیه یا دانلود پلی بک می باشند ! این که تا چه اندازه قطعه ی بازسازی شده به آهنگ اصلی شباهت داشته باشد کیفیت یک پلی بک را تعیین می کند! همچنین استفاده از ساز زنده می تواند حس بهتری به کاور و پلی بک القا کند !

سومین حالت ، بازسازی آماتور ! در واقع در این حالت فقط قسمتی که داری کلام است به صورت ساده تنظیم شده و ملودی ابتدا ، وسط یا پایان آهنگ از همان آهنگ اصلی به تنظیم چسبانده می شود ! شاید کار را راه بیاندازد ! اما نتیجه مطلوب نخواهد بود و عدم یکپارچگی حس می شود!

در بعضی موارد نوازنده کیبورد ( اُرگ ) آهنگ را به صورت یکجا یک بار می نوازد که این کار هم از لحاظ سطح کیفی بسیار پایین تر از زمانی است که تنظیم و میکس مسترینگ مجدد و لاین به لاین صورت می گیرد !
پدیده پلی‌بک خوانی در کنسرت، در تمام جهان امری مذموم و غیر اخلاقی است، زیرا که تماشاگران به کنسرت رفته اند و انتظار اجرای خواننده محبوبشان را دارند نه فقط یک تکان دادن لب و ادای خواندن رو در آوردن، با توجه به دابسمش‌های امروزی این اقدام مانند آنست که خواننده آهنگ خودش را دابسمش می‌کند.
کاوه آفاق (خواننده و موزیسین) در مصاحبه‌ای نقل کرده بود « “التون جان” خواننده معروف بریتانیایی به دو خواننده بسیار مطرح موسیقی دیگر انتقاد داشت که آنها روی صحنه پلی‌بک می‌خوانند و جالب اینجاست این دو خواننده در پاسخ به اظهارات وی ماجرا را رد نکردند اما گفتند چون روی صحنه حرکات زیادی دارند و پرفورمنس اجرا می‌کنند دیگر قدرتی برای خواندن نمی‌ماند.» شفاف و صادقانه جواب داده‌اند.
منابع:
همیار اف ال
عصر ایران

By شرکت ناسار - تجارت با عراق

دکتر حبیب کشاورز عضو هیأت علمی دانشگاه سمنان - گروه زبان و ادبیات عربی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *